Gevoelige tanden

Is de smaak van ijs of een slok warme koffie soms een pijnlijke ervaring voor u? Laat het poetsen of flossen u af en toe huiveren? Zo ja, dan kunt u gevoelige tanden hebben.
Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Tandbederf (gaatjes)
  • Gebroken tanden
  • Versleten vullingen
  • Tandvleesaandoening
  • Versleten tandglazuur
  • Blootgestelde tandwortel

Bij gezonde tanden beschermt een laagje glazuur de kronen van uw tanden – het deel boven de tandvleesrand. Onder de tandvleesrand beschermt een laagje genaamd cementum de tandwortel. Onder zowel het glazuur als het cementum zit dentine.
Tandbeen is minder dicht dan glazuur en cementum en bevat microscopische buisjes (kleine holle buisjes of kanaaltjes). Wanneer het tandbeen zijn beschermende laagje glazuur of cementum verliest, laten deze buisjes warmte en koude of zuur of kleverig voedsel de zenuwen en cellen in de tand bereiken. Het tandbeen kan ook worden blootgesteld wanneer het tandvlees zich terugtrekt. Het resultaat kan overgevoeligheid zijn.

Gevoelige tanden kunnen worden behandeld. Het type behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de gevoeligheid. Uw tandarts kan een van de verschillende behandelingen voorstellen:

Desensibiliserende tandpasta. Deze bevat bestanddelen die de overdracht van het gevoel van het tandoppervlak naar de zenuw helpen blokkeren en vereist meestal meerdere toepassingen voordat de gevoeligheid wordt verminderd.

Fluoridegel. Een in-office techniek die het tandglazuur versterkt en de overdracht van sensaties vermindert.

Een kroon, inlegsel of hechting. Deze kunnen worden gebruikt om een fout of bederf te corrigeren dat resulteert in gevoeligheid.

Chirurgisch tandvleestransplantaat. Als er tandvleesweefsel van de wortel verloren is gegaan, zal dit de wortel beschermen en de gevoeligheid verminderen.
Wortelkanaal. Als de gevoeligheid ernstig en hardnekkig is en niet op een andere manier kan worden behandeld, kan uw tandarts deze behandeling aanbevelen om het probleem te elimineren.

Een goede mondhygiëne is de sleutel tot het voorkomen van pijn bij gevoelige tanden. Vraag uw tandarts als u vragen hebt over uw dagelijkse mondhygiëneroutine of als u zich zorgen maakt over gevoelige tanden.