Duimzuigen en Fopspeengebruik


Duimzuigen is een natuurlijke reflex voor kinderen. Het zuigen op duimen, vingers, fopspenen of andere voorwerpen kan ervoor zorgen dat baby’s zich veilig en gelukkig voelen en hen helpen om hun wereld te leren kennen.

Jonge kinderen kunnen ook zuigen om zich te kalmeren en hen te helpen in slaap te vallen.

Hoe kan duimzuigen de tanden van mijn kind beïnvloeden?

Als er blijvende tanden binnenkomen, kan het zuigen problemen veroorzaken met de juiste groei van de mond en de uitlijning van de tanden. Het kan ook leiden tot veranderingen in het dak van de mond.

Fopspenen kunnen de tanden op dezelfde manier aantasten als het zuigen van vingers en duimen, maar het is vaak makkelijker om te breken.

De intensiteit van het zuigen is een factor die bepaalt of er al dan niet tandproblemen kunnen ontstaan. Als kinderen hun duimen passief in hun mond laten rusten, hebben ze minder kans om problemen te krijgen dan degenen die krachtig op hun duimen zuigen. Sommige agressieve duimzuigers kunnen problemen krijgen met hun (primaire) babytanden.

Wanneer stoppen kinderen met het zuigen van hun duimen?


Kinderen stoppen meestal met zuigen tussen twee en vier jaar oud, of tegen de tijd dat de blijvende voortanden klaar zijn om uit te barsten. Als u veranderingen in de melktanden van uw kind opmerkt of als u zich zorgen maakt over het duimzuigen van uw kind, raadpleeg dan uw tandarts.

Hoe kan ik mijn kind helpen om te stoppen met duimzuigen?

Prijs uw kind voor het niet zuigen.Kinderen zuigen vaak op hun duimen als ze zich onzeker voelen of troost nodig hebben. Concentreer u op het corrigeren van de oorzaak van de angst en geef uw kind troost. Betrek een ouder kind bij de keuze van de manier van stoppen. Uw tandarts kan uw kind aanmoedigen en uitleggen wat er met zijn of haar gebit kan gebeuren als hij of zij niet stopt met zuigen.

Als deze tips niet werken, herinner het kind dan aan zijn of haar gewoonte door de duim te boeien of ’s nachts een sok op de hand te doen. Uw tandarts of kinderarts kan een bitter medicijn voorschrijven om de duim of het gebruik van een mondapparaat te bedekken.