tandarts zoetermeer

Voorkom Tanderosie: Do’s en Don’ts

Tanderosie is een sluipend probleem dat, indien onbehandeld, kan leiden tot ernstige en blijvende schade aan je glimlach. Het ontstaat wanneer het tandglazuur, de harde beschermende buitenlaag van je tanden, wordt aangetast door zuur. Dit kan resulteren in gevoeligheid, verkleuring, en in ernstige gevallen zelfs het verlies van tanden. Maar wat zijn precies de oorzaken van tanderosie, en hoe kun je je kostbare glimlach beschermen? Bij Tandarts Zoetermeer begrijpen we het belang van preventie en bieden we graag advies en behandelingen om tanderosie te voorkomen. In deze blogpost duiken we in de do’s en don’ts om je tanden sterk en gezond te houden.

Wat is Tanderosie?

Tanderosie treedt op wanneer zuren het tandglazuur zacht maken en langzaam oplossen. In tegenstelling tot tandbederf, dat wordt veroorzaakt door de werking van bacteriën die suikers omzetten in zuren, is tanderosie vaak het directe resultaat van zuren die in onze voeding zitten of die door het lichaam worden geproduceerd.

Oorzaken van Tanderosie

Zure Voedingsmiddelen en Dranken

De grootste boosdoeners van tanderosie zijn zure voedingsmiddelen en dranken. Voorbeelden zijn citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen, frisdranken (ook de light varianten), sportdranken, en wijn. Zelfs gezonde keuzes, zoals sommige fruitsoorten en vruchtensappen, kunnen verrassend zuur zijn.

Andere Factoren

Naast dieetgerelateerde oorzaken, kunnen ook maagzuur (door bijvoorbeeld refluxziekte), bepaalde medicijnen, en een droge mond bijdragen aan het risico op tanderosie. Maagzuur is bijzonder schadelijk voor tanden omdat het zeer zuur is en het glazuur snel kan aantasten.

Do’s: Hoe Tanderosie te Voorkomen

Aanpassingen in Dieet

Om tanderosie te voorkomen, is het belangrijk om de inname van zure voedingsmiddelen en dranken te beperken. Dit betekent niet dat je al het zuur uit je dieet moet verwijderen, maar wel dat je bewuste keuzes moet maken. Drink bijvoorbeeld water of melk na het consumeren van zure producten om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. En als je zure dranken consumeert, gebruik dan een rietje om direct contact met je tanden te minimaliseren.

Mondhygiënepraktijken

Een goede mondhygiëne is cruciaal. Wacht ongeveer 30 minuten met tandenpoetsen na het eten of drinken van zure producten om te voorkomen dat je het zachte glazuur wegpoetst. Gebruik een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta om het glazuur te versterken. Regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn ook essentieel voor het opsporen en aanpakken van vroege tekenen van erosie.

Professionele Zorg

Een professionele reiniging en controle door je tandarts kan helpen bij het identificeren van beginnende erosie en het bieden van behandelingsopties om verdere schade te voorkomen.

Don’ts: Wat te Vermijden

Voedingsmiddelen en Gewoonten

Vermijd langdurige blootstelling aan zure voedingsmiddelen en dranken en beperk snacks tussen de maaltijden door om de zuuraanvallen op je tanden te minimaliseren. Dit helpt om je tanden sterk en gezond te houden.

Veelgemaakte Fouten in Mondverzorging

Het gebruik van harde tandenborstels of te veel kracht bij het poetsen kan het tandglazuur beschadigen, vooral als het glazuur al is verzacht door zuur. Zorg ervoor dat je zachtjes poetst en een tandenborstel met zachte haren gebruikt.

Bescherming van Tandglazuur

Dagelijkse Gewoonten

Het dagelijks drinken van voldoende water is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar helpt ook de speekselproductie te stimuleren, wat van nature zuren in je mond neutraliseert. Kauw na het eten op suikervrije kauwgom om de speekselvloed te verhogen, wat helpt bij het reinigen van de tanden en het neutraliseren van zuren.

Aanbevolen Producten

Kies voor mondverzorgingsproducten die speciaal zijn ontworpen om erosie tegen te gaan en het glazuur te versterken. Tandpasta’s met een hoge concentratie fluoride zijn bijzonder effectief in het remineraliseren van zacht geworden glazuur.

Conclusie

Tanderosie is een ernstig probleem dat de gezondheid en het uiterlijk van je glimlach kan aantasten. Gelukkig kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen en een beetje bewustzijn veel problemen voorkomen. Door de do’s en don’ts te volgen die we hebben besproken, kun je je tanden beschermen tegen erosie en genieten van een gezonde, stralende glimlach voor jaren. Onthoud dat preventie de sleutel is, en regelmatige controles bij je tandarts zijn essentieel voor het behouden van een optimale mondgezondheid.

Bron: https://www.praktijkvonbruckenfock.nl/

Meer artikelen zoals dit? Klik dan hier!